donderdag 29 oktober 2015

We zijn op de Canarische eilanden aangekomen


We zijn op de Canarische eilanden aangekomen.

Goed, Rabat in Marokko. We vertellen niet alle belevenissen omdat we anders een boek moeten schrijven. Wat we niet verteld hebben over Tanger is dat er in de haven veel migranten zijn die naar Europa willen, ze bevinden zich op oude vissersschepen die achter onze boot lagen. Die migranten moesten van de plaats waar ze waren een 500 meter zwemmen naar de pier waar de Ferry naar Europa aanmeert, ze komen dan na 200 meter een pier tegen waar douane en politieboten liggen, die lui zien de migranten zwemmen maar doen niets, dat moeten de bewakers op de pier van de Ferry maar doen. Hoe triest ook er is toch een komisch element: als de duisternis invalt gaan ze zwemmen in groepjes van vier maar zwemmen is niet hun ding en 500 meter is ver. Een aantal was na 200 meter dermate uitgeput dat ze met veel moeite de pier nog konden beklimmen waar de politie en douane zetelt. Wij hebben dat met verwondering geobserveerd vanaf ons schip.

Een ander opvallend iets is dat in Marokko erg veel katten en kittens zijn, de Marokkanen zijn erg vriendelijk voor die dieren en voeren ze. Wij hebben dat in iedere haven van Marokko gezien.

Na de kant van Sale zijn we ook Rabat gaan verkennen, een bijzondere stad met een mooi fort en indrukwekkende medina. Wel is het daar erg smerig maar daar moet je mee leren leven.
De pleinen en gebouwen, het mausoleum etc. allemaal erg indrukwekkend. We wilden ook met ons schip naar Mohammedia en Casablanca maar omdat met name Casablanca geen jachthaven heeft (al 20 jaar in renovatie) en geen jachten accepteert was dat niet mogelijk. We zijn daarom per trein vanuit Rabat naar Casablanca gereisd, wederom genoten van sfeer, cultuur en uiteraard de enorme Moskee van Hassan V bezocht.

Het weer was flink in de war, in plaats van de gebruikelijk NO wind was die steeds vanuit zuid of zuidwest en ook nog met forse kracht. Wij zijn daarom een week in Rabat gebleven. Daarna zag ik een weergat waarbij wij van de 5 dagen naar de Canarische eilanden maar een uur of zes tegen 30 tot 35 knoop wind in hoefden te varen, dus vertrokken wij vol goede moed. Na een aantal uren werd ik erg ziek, koud, rillen en een bijzondere stoelgang. Anneke volgde enige uren later, waarschijnlijk het gevolg van voedsel hygiëne (in de medina’s gegeten waar het eten met de handen op borden wordt gelegd en theekopjes niet worden afgewassen maar met een vuile doek worden “schoongemaakt”). Daarom hebben wij de steven gewend en zijn we na een etmaal varen El Jadida aangelopen, door dat te doen wisten we dat we tenminste vier dagen daar moesten blijven vanwege de harde wind uit het zuid/zuidwesten. Bij harde wind uit die richting is die kust tot aan Tanger gevaarlijk met een swell van zes tot twaalf meter. De vissers in El Jadida zijn dan ook vier dagen lang niet uitgevaren en wij hebben in die haven dus vier dagen voor anker gelegen. Het gaf ons de gelegenheid weer enigszins gezond te worden en het stadje te ontdekken. Marokko: de pilot zei dat je overal bier en wijn kunt krijgen, vergeet het maar, tijden zijn veranderd, we hebben twee weken geen druppel gedronken omdat onze voorraad op was en aanvullen onmogelijk is.

Het weer bleef in de war, er lag een depressie bij Madeira met een doorsnee van 900NM die ook het weer op de Canarische eilanden negatief beïnvloedde, daardoor een met name uit de zuid staande wind waar wij 3 tot 4 etmalen tegenin moesten varen. We zijn uitgevaren met die wind omdat naarmate de tijd voortschrijdt je meer stormachtige winden uit de zuid kunt verwachten (normaliter pas half november maar dit jaar al voor half oktober).  De Canarische eilanden hebben het flink voor hun kiezen gekregen, met name Las Palmas op Gran Canaria rond 21 oktober: enorme hoosbuien, kolkende water en modderstromen in de stad, schepen zoek en een in zee neergestorte SAR helikopter waar tot op heden niets van is vernomen. Onze reis van Marokko naar de eilanden had ook de nodige “foute” wind, we zijn dan ook een tijdje gaan “bijliggen”. Wel leuk is dat wij erg veel vogeltjes (kanaries)aan boord kregen van allerlei kleuren die blijkbaar met de foute wind van de eilanden afgeblazen werden, ze hadden een duidelijk voorkeur om in de boot te gaan, gezien de wind begrijpelijk. Wel hebben we een overleden vogeltje over boord moeten zetten, gestorven aan uitputting.

Uiteindelijk zijn we aangekomen op Lanzarote en zijn we in de marina Rubicon gaan liggen: heerlijk, lekker schoon en jezelf wentelen in ouderwets toeristische verwennerij. We hebben twee dagen een auto gehuurd om het vulkanische eiland te verkennen, er is best veel te zien. We zijn hier nu vier dagen en we gaan overmorgen (zaterdag 31 oktober) naar Tenerife. We zullen een aantal dagen op Tenerife blijven (steden en baaien) en vervolgens de eilandjes Gomera en La Palma bezoeken. Daarna gaan we een week varen om de Kaap Verdische eilanden te bereiken. Gran Canaria bezoeken zit er niet in omdat die vol ligt met schepen voor de “Arc 2015”.
Eerste vier plaatjes Rabat, de bootjes "El Jadida", vogeltje op weg naar Canaries, Anneke in Taxandria outfit naar Canaries toen weer redelijk was, laatste foto is zoutwinning op Lanzarote.
 

2 opmerkingen:

  1. Anneke, wat sta je stoer aan het stuur.. En wat een pittige reis naar de Canarische eilanden. Ik ken Lanzarote goed. Vooral de architectuur van Manrique, zo goed passend in het vulkanisch, zwarte landschap. Tenerife zal ook een openbaring zijn buiten de toeristische zone´s Huur een auto en rij naar de Pico del Teide. en verken de kust. Het is prachtig. Ria en ik volgen jullie nauwkeurig en lezen met veel belangstelling de verslagen op het blog. .Zijn benieuwd naar het volgende trjact naar de Kaap Verden. Wellicht krijg je dan eindelijk de gunstige passaat. Behouden vaart en groet van Wim en Ria Trinks

    BeantwoordenVerwijderen
  2. PFFF... wat een gedoe hebben jullie gehad met het varen. Ik en mijn vriend willen volgend jaar ook van Marokko naar de Canarische eilanden varen.Ik hoop dat het bij ons wat beter gaat.

    BeantwoordenVerwijderen