vrijdag 9 september 2016

Van Puerto Rico naar ABC eilanden, naar NL en terug naar Aruba

VAN PUERTO RICO NAAR DE ABC EILANDEN, NAAR NEDERLAND EN TERUG NAAR ARUBA
Omdat in juni het orkaanseizoen in de Carieb begint en het uiterste zuiden buiten de orkaangordel ligt moesten we naar de ABC eilanden “vluchten”. Op 8 mei zijn we vanuit Puerto Rico naar Bonaire gevaren waar we 11 mei 2016 aankwamen. Een uitstekende tocht gehad met langere tijd dolfijnen voor de boeg.
  
BONAIRE
We hebben de eerste dagen Bonaire een beetje te voet verkend en genoten van het snorkelen, net een tropisch aquarium. We lagen voor Kralendijk aan een mooring. Bonaire is het eiland waar de duikers naartoe gaan omdat je hier de meeste vissen en koraal vindt van de ABC eilanden.


Na een paar dagen hebben we een vriendin (Maaike) van het vliegveld gehaald die ruim drie weken aan boord zou blijven om met ons Bonaire, Curacao en Aruba te verkennen.


Nadat Maaike een beetje geacclimatiseerd was en het snorkelen weer op peil had gebracht hebben we voor twee dagen een auto gehuurd om het eiland te verkennen. Bonaire is een relaxt eiland waar natuurschoon en behoud daarvan voorop staat maar het eiland heeft ook een rijke historie.









Bonaire, we hebben de grote zoutwinningsgebieden gezien, de slavenhuisjes, de Flamingo’s, het natuurpark met dorre boel, cactus hier en cactus daar, blowholes waar het water omhoog spuit, mooie duik en snorkelkust enzovoorts.
















Op de boot hebben wij erg veel vissen bekeken, gezwommen, gesnorkeld, dranken genuttigd, heerlijk gekeuveld. Bijzonder was het wanneer wij vanaf onze boot tonijnen boven water zagen springen die op een school vis aan het jagen was waarbij ook die school boven water sprong, bijna een dagelijks evenement. Iedere dag zijn we diverse keren in het watergesprongen om te zwemmen en/of snorkelen en te genieten van het aquarium dat Bonaire is.

Dit eiland houdt een warm plekje in ons hart vanwege de sfeer en onderwaternatuur.
 
 
 
 
 
 
 CURACAO
Op 20 mei zijn we naar Curacau gevaren, geankerd op water dat “Spanish Water” heet. Daarna moesten we inklaren wat een ontzettende heisa was, met de bus naar Willemstad, politie, douane en port authorities op forse afstand van elkaar zodat je een hele dag bezig bent om alles af te lopen.

Dit is een heel ander eiland met een echte stad: Willemstad. Een stad met de beroemde pontjesbrug, de bekende huisjes, een mooi winkelgebied en mooie oude panden tussen het verwaarloosde deel.
Onze vriendin Maaike heeft familie op dit eiland die een keer gezellig bij ons aan iets hebben gedronken en vervolgens op hun boot een barbeque hebben aangestoken. Daarna hebben we van die familie op de yachtclub een heerlijk diner gehad.

Ook op Curacao voor twee dagen een auto gehuurd om het eiland te bekijken. Een hoogtepunt was toch het bezoek aan een struisvogelboerderij waar we veel uitleg hebben gekregen over wat de mannetjes doen en hoe de vrouwtjes er in een bepaalde conditie uitzien, “rode kuiten” is voor de intimi inmiddels een begrip.

Ook weer een natuurpark bezocht en genoten van het landschap.  Na een aantal dagen zijn we naar Santa Cruz Bay op Curacao gevaren. Een erg mooie baai waar ene “captain goodlive” meende de scepter te zwaaien. Op een dag zag ik een dure ocean canoe voorbij drijven en heb die “gered” en aan ons schip geknoopt. Toen “captain goodlive” met een bootje terug kwam zag hij de kano en na eerst wat verontwaardigd te zijn was hij ons later dankbaar e nodigde ons uit voor een biertje. We hebben in zijn kroeg/restaurant gegeten met twee honden op het dak als bewaking. Captain goodlive bleef lekkere sigaretten met stimulerende middelen draaien en bleef vrolijk. Een leuke tijd gehad in die baai. Gelukkig waren daar schildpadden te zien en een aantal vissen. Geen vergelijk met Bonaire maar na het “doodse” Spanish Water een verademing.

Curacao, we hebben veel gewandeld, veel in Willemstad gelopen maar het is niet ons eiland. De laatste baai was een verademing maar verder is het een eiland voor de toerist: 1 of 2 weken is genoeg.
Dit is het allesomvattende woord, zoek maar op!

 
 
Struisvogelboerderij

 
 
Kano veilig gesteld

 
Vissen in de bijboot gevlogen

Charlies bar
1 juni gingen we naar Aruba, na het inklaren op anker op de airport anchorage (surfside beach). Ja, wat moet je van Aruba zeggen, Oranjestad is en typische cruiseship stad. Een heel mooie ankerplaats maar vrijwel geen zeeleven, dat geldt voor heel Aruba. Aan de zuidkant een leuke vervallen plaats (st. nicolas) van een vervallen raffinaderij waar nu de dames van lichte zeden de overhand hebben, één leuke kroeg (Charlie) en verder een vervallen zooi. Aan de noordkant van het eiland de “hotels” met eaglebeach en soortgelijke toestanden, voor de toeristen  vergelijkbaar met Benidorm, niet ons ding.  We hebben wel heerlijk gegeten bij “Barefoot” en dat soort tenten maar dat is geen meerwaarde voor het eiland.
 
 
 
RESUME
De ABC eilanden zijn niet ons ding. Bonaire geweldig vanwege het zeeleven, Curacao vanwege de stad en Aruba vanwege ????.

Op Aruba hebben wij ons schip op de kant laten zetten voor een nieuw onderwaterschip: primer en antifouling. We zijn 13 juni naar huis in NL gevlogen en op 25 augustus teruggekomen op Aruba.

THUIS:
Potverdrie: Je denkt dat 9 weken in NL genoeg is om te doen wat je wilt maar ik heb twee van mijn broers en zussen niet gezien ( vier dus wel). Ook te weinig vrienden gezien, vroegere collega’s die ik graag wilde zien is er voor twee personen ook niet van gekomen(ik denk dat zij weten wie ik bedoel TM en LV). Balen!. Gelukkig was er op de Sixhaven Amsterdm een erg leuk welkomstfeest georganiseerd zodat we daar heel veel mensen hebben kunnen ontmoeten. De tijd gaat snel. We zijn nu weer bijna twee weken op Aruba met het schip in het water en wij hebben heel veel  warmte bultjes etc. Wij moeten acclimatiseren: Ja Maaike nu begrijpen wij hoe moeilijk je het hebt gehad.

Wat wij vinden: de ABC eilanden is niet ons ding hoewel wij Bonaire speciaal vonden, het avontuur gaat gelukkig verder.

Wij zijn blij dat we morgen (9 september 2016) Aruba verlaten en op weg gaan naar Colombia: Santa Marta en daarna Cartagena. We zullen daar van verhalen, we zij er aan toe, een nieuwe cultuur, hoewel enigszins gevaarlijk, we zullen zien.

WEER OP AVONTUUR!

1 opmerking:

  1. Weer een mooi overzicht van het laatste half jaar. Mooie foto.s. Hier is het ook weer bloedje heet, 32 graden en geen of nauwelijks wind. Veel succes met de oversteek naar Columbia en later naar de San Blas eilanden. Cuba zet er dus niet in. En wees voorzichtig!
    Hartelijke groeten van Wim en Ria Trinks

    BeantwoordenVerwijderen