zondag 30 september 2018

Van Kiribati naar Fiji



Waar hangen wij toch uit!?

Op 9 mei verlieten wij de Kiribati; Betio in Tarawa. We hadden het erg naar onze zin gehad in Tarawa, maar waren nu klaar om te vertrekken naar Fiji. In 12 dagen zijn we naar Vuda Marina Fiji gevaren. Het was een vaak heftige tocht: veel wind, bijna recht op de kop, squalls met veel wind en regen, et cetera. We waren blij dat we er waren. Onderweg heb ik een aantal keren verzucht dat ik dit echt nooit meer ging doen. Maar ja, als je er dan eenmaal bent, is het leed weer gauw vergeten. Gelukkig maar!


Eenmaal in de marina werden we met muziek welkom geheten.  Wat een leuk welkom! Wel jammer dat de dame van Biosecurity alle kasten open liet trekken en van alles in beslag nam: de uien, knoflook, blikken ham en alles waar maar vlees in zat. Maar goed, het is niet anders. Verder was iedereen even vriendelijk. Heerlijk om weer hard te horen lachen!



Omdat we al snel naar Nederland zouden gaan en er ondertussen het nodige aan de boot moest gebeuren, hebben we eerst een poosje in de marina gelegen. Om uit te rusten, zaken te regelen, onze voorraad aan te vullen, et cetera.  Daarna hebben we nog een weekje in Musket Cove (Malolo island) gelegen, voor we terug naar Vuda marina moesten om ons voor te bereiden op ons vertrek naar Nederland.

Op woensdag 6 juni werd de boot op de kant gezet. Zo kon er tijdens ons verblijf in Nederland aan gewerkt worden. Donderdag 7 juni vertrokken wij naar een pension in de buurt van Nadi airport, omdat wij vrijdag 8 juni ’s morgens vroeg zouden vertrekken.


Wij hadden een tussenstop van ongeveer 20 uur in Seoul. Korean air, waarmee we vlogen, bied je dan een gratis hotelovernachting aan. Met benodigde transfers, een geweldig diner en ook ontbijt. Wat een wereldstad is Seoul! We keken onze ogen uit. Enorme wolkenkrabbers, ook overal in aanbouw. Alles hypermodern en ruim opgezet. Zelfs een fietspad!


De wc was een belevenis op zich. Ik heb bijna alle knopjes uitgeprobeerd (behalve het klysma, dat zag ik niet zitten, hahaha!).

De volgende ochtend werden we, na een lekker ontbijt en een heerlijke nachtrust, weer naar het vliegveld gebracht. Ook de luchthaven is modern en ruim opgezet. En bij de winkels zijn, naast de gebruikelijke taxfree winkels en vreetschuren, de grote modemerken vertegenwoordigd.


We hebben een heerlijke tijd gehad in Nederland. We werden van Schiphol gehaald door Femke, Casper en Sjoerd. Ook Cooper, het hondje van Femke en Casper was van de partij. Femke en Casper hadden een grote fles Duvel bij zich. Kijk, daar kwamen we nou voor.

We mochten logeren in het nieuwe huis van Maartje en Rob. Die hadden ook allemaal lekkere, Nederlandse dingen gehaald, waarvan ze dachten dat we die gemist zouden hebben. Nou, dat was ook zo. Heerlijk! En super gezellig en relaxed dat we daar mochten verblijven. De aanleiding om naar Nederland te gaan was, dat Femke afgestudeerd is. Master in de Culturele Antropologie aan de universiteit van Utrecht. Super trots op haar en erg leuk om bij haar buluitreiking te kunnen zijn! En ze was ook nog jarig, tijdens ons verblijf. Fijn om je kinderen weer eens wat uitgebreider te kunnen zien en fysiek te kunnen knuffelen (al is Sjoerd daar niet zo van, haha). Ook erg leuk om een aantal vrienden weer eens op te kunnen zoeken. Ik heb een aantal super gezellige dagen bij Helma en Pierre in Haaren doorgebracht. Maartje en Rob hadden een familieweekend georganiseerd, dus we hebben ook veel van de familieleden weer even gezien. Heinze heeft de nodige tijd doorgebracht met klussen, o.a. bij Anne en bij Femke. De tijd was dus ook zo weer om. Op 5 juli vlogen we weer terug naar Fiji. Zonder lange tussenstop in Seoul, dus geen hotel dit keer.

Terug in Fiji moesten we even slikken. De boot was bij lange na nog niet klaar. Maar goed, het meeste is toch wel naar tevredenheid opgelost. Het duurde alleen langer dan verwacht.

Daarna zijn we een eerste verkenning gaan doen in de Mamanuca en Yasawa eilanden. Sjoerd zou vanaf 15 augustus tot 3 september  een paar weken met ons mee komen varen, dus we wilden vast wat mooie plekjes uitzoeken. 

Sjoerd heeft over zijn belevenissen een gastblog geschreven, wat hierna (volgende blog) weergegeven wordt. Ongecensureerd, zoals door hem bedongen. Over onze verdere belevenissen hier in Fiji proberen wij eind oktober een blog te publiceren. Dan vertrekken we, naar verwachting, naar Nieuw Zeeland om het cycloonseizoen te overbruggen.



1 opmerking:

  1. Hallo Heinze en Anneke. Fijn weer iets van jullie te horen.Vooral het uitgebreide verslag van Sjoerd met met name de pech met de motor in praktische windstil weer. En hoe nu verder? New Zealand? Autralie Indonesie. Of Japan. We lezen jullie verdere avonturen graag.
    Hartelijke groet van Wim en Ria Trinks

    BeantwoordenVerwijderen