maandag 20 juli 2015

We zijn in Spanje aaangekomen

Zo, we zijn in Viveiro in Noord Spanje aangekomen. We zijn eerst van uit de “abers” (estuary’s Noord Bretagne) naar Audriene (Zuid Bretagne) gevaren, een tocht van 55 NM. Die tocht was bij “Raz de Seine” heftig omdat we slack met 45 minuten hebben gemist en dus dat stuk bijzonder lastig water met tegenstroom en tegenwind  moesten nemen. Raz de Seine MOET met slack genomen worden anders is het een wasmachine met enorme golfopbouw, wij hebben bewust doorgezet

Donderdag 07:30 zijn we vertrokken om de Golf van Biscaye over te steken, zondag 19 juli rond het middaguur zijn we in Viveiro Noord Spanje aangekomen. Een tocht van ruim drie etmalen. De geplande afstand was circa 300NM maar we hebben 420NM gevaren, een omweg van ruim 100 mijl. Die omweg maakten we niet voor ons plezier maar was door de wind gedwongen, we zijn daardoor lang op het grensgebied van ondiep en diep water gebleven wat vervelende golven met zich meebracht op een scherp aandewindse koers (het water wordt van 4.000 meter binnen een tiental mijl 150 meter diep). Onze gevaren route kun je op onderstaande foto zien.


De golf heeft zijn reputatie waargemaakt voor zowel golven, veranderlijke wind als dolfijnen. Het was een waar dolfijnenfeest, een aantal keer een groep voor de boeg. Van de eerste ontmoeting met een groep dolfijnen die 10 minuten bij ons gebleven zijn heb ik onderstaande foto geplaatst. Anneke heeft een walvis voor de boeg gezien toen ik even sliep om uit te rusten voor de komende nacht, wat voor walvis vroeg ik waarop zijn “type Moby Dick” antwoordde.


Al met al hebben we bijzonder genoten van de oversteek maar waren blij aan de overkant te zijn vanwege vermoeidheid door continue onder  forse helling te varen en harde winden in de nacht (varen met een rif in het grootzeil, zonder kluiver maar  met kotterfok/stagfok).

Nu bijkomen in Viveiro, genieten van de sfeer, lekker eten en drinken en daarna voor anker in een Ria en later naar Coruna, kleine tochtjes, Viveiro-Coruna is maar 55 mijl.

1 opmerking:

  1. Dat was een pittige tocht. Maar nu zuidwest waart langs de Ria, van Noorwest Spanje. Geniet ervan. Mooie ankerplaatsen, Geurende Eucalptisch bomen en mooie stranden tussen de vissersplaatsjes.
    Hartelijke groet van Wim en Ria Trinks

    BeantwoordenVerwijderen